labor eredmények
Szolgáltatás

Mit mutatnak a labor eredmények?

Laborteszteket végeztetett, de nem tudja, hogyan értelmezze őket? Lássuk, hogy mit mutatnak a labor eredmények! A labor eredmények ideális esetben a normál tartományon belül maradnak. De akkor sem kell egyből megijedni, ha az eredmények esetleg a normál tartományon kívül esnek, mert ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy valamilyen betegség áll a háttérben. Mi is az a normál tartomány?

A teszteredmények egy standard módszer, az ún. 95%-os konfidencia intervallumon alapul, ami széles körben elfogadott a statisztika területén. Lényegében a normál tartomány az egészséges lakosság 95 százalékának eredménye. A 95%-os intervallum azt jelenti, hogy az egészséges emberek 5%-nál előfordulhat, hogy az eredményük a laboratóriumi értéken kívül esik.

Tehát, a normál érték alatt és felett is körülbelül 2,5%-ról beszélünk. Hogyan értelmezi az orvos a laboreredményeket? Az orvosoknak a laboreredmények információt adnak, amelyeket összetett módon értelmeznek. Egyrészt az adott páciensek kórtörténete, másrészt pedig az egyéb értékekkel való összevetésben.

Tehát, minden esetben összefüggéseket kell keresni a laboreredmények között, hiszen az eredmények egyaránt utalhatnak betegségre, adhatnak információt a gyógyszerek beállításával kapcsolatban, illetve a hatékonyságukról, és adhatnak támpontot a szükséges kezelések kiválasztásához.