nyomatékkulcs
Vásárlás

A nyomatékkulcs helyes használata: erre figyeljen

Alapvetően nem számít egy nélkülözhetetlen szerszámnak, viszont a segítségével olyan erővel, nyomatékkal húzhatjuk meg a csavarokat, amire valóban szükség van. Nem kell a túlhúzás vagy a csavarok kilazulása miatt tartani. A nyomatékkulcs karbantartására is érdemes figyelmet szánni. Miért? Hiszen egy villáskulcson nincs mit karbantartani, azon kívül, hogyha a kedvünk úgy kívánja, kifényesíthetjük. A nyomatékkulcs a fix kézi szerszámokkal ellentétben, egy egyszerű mechanikus szerkezetet is magába foglaló eszköz.

Akik gyakran megfordulnak a szerelőműhelyekben, azoknak a tipikus kattanó hangja bizonyára ott cseng a fülükben. Ha úgy tetszik, a nyomatékkulcs a szerelők Szent Grálja. A segítségével szakszerűen kicserélhetjük az autó kerekét, finomhangolhatjuk a kerékpár összeszerelését stb. Több méretben választhatunk nyomatékkulcsot és digitális, illetve analóg kivitelben is beszerezhető. Ez a kívánt nyomaték érték beállítása miatt lényeges szempont. A karbantartásával kapcsolatban, nagy gondot kell fordítani a tisztántartására.

Ez annyit tesz, hogy lehetőleg védjük az olajtól, a kosztól. A készülékházat elég használat után egy törlőkendővel megtörölni, ha indokolt. Az agresszív tisztítószerek hatását érdemes elkerülni. Tisztítófolyadékba sem szabad meríteni, mert ez is tönkreteheti az eszközt. Összességében ügyelnünk kell rá, hogy a belsejébe ne kerüljön semmilyen folyadék.

Nagyjából 5000 lehúzás után ajánlott ellenőriztetni, hogy biztosan a megfelelő tartományban dolgozik-e még. 5000 kattanás után ajánlott kalibrálni, mert a mutatott értéktől eltérően, a valós nyomaték több vagy kevesebb lehet néhány százalékkal. Ha barkácsolás közben ez az eltérés nem több, mint 10%, akkor ez még nem igazán számít. De az ipari felhasználás során, ahol nagy precizitást igénylő munkáról van szó, ott már 1-2% eltérés is gondot jelenthet. A tárolása kapcsán figyeljünk arra, hogy a benne található kis rugóból kiengedjük a feszültséget, így nem fog túl hamar „elfáradni“. Tároljuk portól, nedvességtől védett helyen, például egy szerszámosládában vagy kocsiban.