önkéntes nyugdíjpénztár
Szolgáltatás

Az önkéntes nyugdíjpénztár működése érthetően

Azok, akik nem gondoskodnak időben a majdani nyugdíjuk pótlásáról, csak dolgoznak és fizetik a járulékokat, idős korukban kizárólag az állami nyugdíjból lesznek kénytelenek élni. Mindenki tudja, hogy ez nem jelent magas összeget, így érdemes a Grantis weboldalára ellátogatni azért, hogy megismerjük a nyugdíj pótlására vonatkozó lehetőségeket. Az egyik az önkéntes nyugdíjpénztár, egy remek előtakarékossági forma, de nem könnyű kiválasztani a legjobbat.

Magyarországon ugyanis 21 nyílt nyugdíjpénztár létezik, amelyekbe bárki beléphet, ám ezek együtt több mint 100 portfóliót kínálnak. Az átlagembernek rémisztően magasnak tűnik ez a választék, ezért tájékozódni kell annak érdekében, hogy megfontolt, jó döntést tudjunk hozni. 1998-ban létrejött az úgynevezett hárompilléres nyugdíjrendszer. Egyike az elosztó-kirovó jellegű társadalombiztosítási rendszer, a másik kettő a magánnyugdíjpénztár és az önkéntes megtakarítások.

Utóbbit azok vehetik igénybe, akik nem elégedettek az állam és a magánnyugdíjpénztár által biztosított nyugdíj mennyiségével. Mi is könnyen megtudhatjuk, hogy mennyi állami nyugdíjra számíthatunk a grantis.hu portálon megtalálható kalkulátor segítségével. Az önkéntes nyugdíjpénztárba mi és a munkáltatónk is fizethet be pénzt, de van lehetőség az eseti befizetésre és az indexálásra is. Többféle portfólió létezik az önkéntes nyugdíjpénztár esetében. A kockázatkerülő portfólió az alacsony, de biztos hozammal egyenértékű, amiben csak rövid lejáratú állampapírok és bankbetétek vannak.

Ezt a nyugdíjkorhatárhoz közel álló személyek szokták választani. A klasszikus portfólió is a biztonságra törekszik és alacsony hozamokkal jár. Ezt azok választják, akik hosszabb távon, vagyis 4-10 évben gondolkoznak. Mérsékelt kockázatot jelent a kiegyensúlyozott portfólió, ami éppen ezért a 45-55 éveseknek jelent jó választást, hiszen nekik még bőven van idejük a nyugdíjig. A növekedési portfólió magas kockázatúnak számít, aminél magasabb a hozampotenciál is. Ideális döntés a 35-45 év közötti személyeknek.