Légkondicionáló elérhető áron
Klíma

Mennyire takarékos a légkondicionáló?

Sokan azért nem szereltetnek fel fűtő- vagy hűtőberendezéseket, mert abban tévhitben élnek, hogy sokat fogyaszt. A légkondicionáló fogyasztása valójában nagyjából egy hajszárítóéval egyezik meg. Ha ez valóban így van, akkor viszont joggal merülhet fel a kérdés, hogy honnan ez a sok félreértés.

A válasz egyszerűbb, mint gondolná, ugyanis a klíma hűtő- és fűtőteljesítménye nem egyenlő az áramfogyasztásával. Utóbbit azonban elég sok minden képes befolyásolni, így most itt megemlítenénk a fő összetevőket egy pár pont erejéig.

A légkondicionáló fogyasztása függ a hőszigeteléstől, az egyéb hőtermelő eszközök milyenségétől és mennyiségétől, a belső és külső hőmérséklettől, a megfelelő méretezéstől, a termék tisztaságától és karbantartottságától, inverteres darabról van-e szó vagy sem, illetve milyenek az adott modell EER, SEER, COP, SCOP értékei.

Ahogy ebből a gyors felsorolásból is kiderült, a légkondicionáló fogyasztását rengeteg minden képes befolyásolni, de nyugodtan hihetünk a termékjellemzőknél feltüntetett értéknek.