tompalátás kezelése
Szolgáltatás

Hogyan zajlik a tompalátás kezelése?

Születésünk után nagyon sokat alakul, változik a látásunk, több év is eltelik, mire a szem megtanulja, hogyan kell látni. Viszont előfordul, hogy a látás mechanizmusa nem alakul ki megfelelő módon, amikor az egyik szem nem éri el a 100%-os látás képességét. Ebben az esetben tompalátás áll fenn, amit a lehető leghamarabb kezelni szükséges. A tompalátás kezelése kizárólag gyerekkorban lehetséges a megfelelő szemüveg viselésével.

Tizenéves kor elejére fejeződik be a látásfejlődés, viszont ha az agy nem tanulja meg a teljes látás képességét addigra, akkor utána már nem lehet segíteni ezen a problémán. Amikor szemüveges korrekcióval nem érhető el a tökéletes látás, olyankor tompalátásról beszélünk. Ez lehet kismértékű, például ha a 100%-hoz képest csak 70-80% a látás, de olyan is előfordulhat, hogy még 10%-ra sem korrigálható. Sajnos, ezen a problémán felnőtt korban már nem lehet segíteni.

Tulajdonképpen szürkehályog és látásjavító lencseműtét elvégezhető, de ezekkel a beavatkozásokkal tompalátás esetén csak olyan látásélességet lehet elérni, ami a legjobb látásként kihozható szemüveggel. Tehát komoly probléma lehet, ha nem vesszük észre az elején a gyermeknél a tompalátás tüneteit. A szimptómákról minden információt elolvashatunk a drnagymihaly.hu weboldalon, ahol felvehetjük a kapcsolatot a szemész szakorvossal és kérhetünk időpontot. Lényeges a tompalátás időben történő kezelése, hiszen az élet minden területén szükség van az éleslátásra.

Gondoljunk csak bele, hogy már a jogosítvány megszerzése is megfelelő látáshoz van kötve. 9-14 éves kor előtt eredményesen kezelhető a tompalátás, vagyis visszafordítható a folyamat. A terápia lényege voltaképpen az, hogy a szemet meg kell tanítani látni. Ennek módja, hogy a lusta szemet rá kell kényszeríteni a mozgásra, azaz a normális működésre. Szülőként meg kell adni a gyermeknek ezt az esélyt, bár a folyamat hosszú, nehéz és sok kitartást igényel. Az eredmény viszont kárpótol, mert a gyermek nem lesz hátrányban a továbbtanulás és az élet semmilyen terén.