koaxiális kábel
Vásárlás

A mindentudó koaxiális kábelről bővebben

Erről a kábelről elmondhatjuk, hogy szinte mindenre megoldást jelent. A koaxiális kábel hasznosítása kapcsán elsőre ugyan a televíziózás jut az eszünkbe, ennél azonban egy jóval sokoldalúbb eszközről van szó. A koaxiális kábel célja a rádiófrekvenciális jelek továbbításában rejlik. Összetételét tekintve speciális szerkezet jellemzi, ami egy belső vezető érből, dielektrikumból, fémhálóból és külső szigetelésből tevődik össze.

A koax kábel fémhálója az olyan elektromos eszközök térnyerésével, mint a televíziók, rádiók, lejátszók és telefonok, az elektromos árnyékolás szempontjából rendkívül fontos, vagyis a belső éren továbbított jelet segít megvédeni a külső zavaroktól.

A hang-, video- és egyéb adatátvitel egyaránt lehetséges koaxiális kábel használatával. A fejlettebb technológiának számító HDMI-hez a koax kábel vastagabb, úgynevezett RG-11 típusa az, ami szóba jöhet, mivel a vastagabb átmérő a jelek hatékony átvitelét eredményezi. Az innovatív technikai fejlesztéseknek köszönhetően a koax kábeleket a jövőben az optikai hálózat fogja felváltani.

Az USB kábel felhasználási területei

Az USB-t arra tervezték, hogy szabványosítsa a perifériák személyi számítógépekhez való csatlakoztatását, az elektronikus kommunikáció és az áramellátás érdekében. Az eszközök széles körében általánossá vált, jórészt felváltva az olyan interfészeket, mint a soros és párhuzamos portok.

Az USB kábel segítségével csatlakoztatott perifériák közé tartoznak például a számítógépes billentyűzetek, egerek, videokamerák, nyomtatók, hordozható médialejátszók, mobiltelefonok, lemezmeghajtók és hálózati adapterek. Azt a nyílást, ahol az USB kábel egyik vége a gazdagéphez (számítógép, okostelefon) csatlakozik, portnak nevezzük, a vevő pedig az az elektronikus eszköz, amelyet tölteni vagy melyre az adatokat átvinni szeretnénk.

A legnépszerűbb USB szabvány az A típusú, amely szinte minden USB kábel végén megtalálható. Az A típusú portok pedig olyan gazdaeszközökön, mint a számítógépek, játékkonzolok, médialejátszók találhatók. A B típusú főként perifériaeszközökhöz, mint a nyomtatóhoz vagy okostelefonhoz csatlakoznak.